De ilkujukaschool

Meestal zijn het de onverwachte dingen die ons leven veranderen.

Net als vele anderen werd ik tijdens mijn reis door Kenia getroffen door de grote noden. Nood aan drinkbaar water, aan voedsel én de nood aan onderwijs om toekomstperspectief te brengen. John Leshao, onze Masai-gids, liet ons zien hoe de Masai proberen om hun kinderen in de meest primitieve omstandigheden te onderwijzen en hoe groot de nood aan drinkbaar water en voedsel is.

Zo groeide het idee om te helpen. Wat er de afgelopen jaren binnen ons project vzw Karibu Loita Hills is gegroeid en hoe onze Ilkujukaschool zich heeft ontwikkeld, kan je lezen en zien op deze website.

Veel leesplezier!

Inge Perdieus

Meer weten over hoe het allemaal begon?

Doel van vzw Karibu

In 2000 ondertekenden regeringsleiders van 189 landen een plan om voor 2015 de grote wereldproblemen aan te pakken: de Milleniumdoelen. Eén van die doelstellingen is: elk kind naar school

In 2003 maakte de Keniaanse regering het basisonderwijs gratis. Een mooie stap, want zo  wordt het onderwijs toegankelijk voor de allerarmsten. Zonder extra middelen is zo’n maatregel echter zinloos. Ik zag met mijn eigen ogen hoe 70 kleine kinderen samen in één klaslokaal zaten. Met z’n vieren aan één bankje, samen leren in één boekje.

Daarom is het doel van de vzw: het stimuleren van jeugdonderwijs in de Loita Hills in Kenia via de in de Ilkujukaschool. Dat doen we door het bouwen van klaslokalen voor de Masai-kinderen, door te werken aan het grote tekort aan lesmateriaal en aan leerkrachten.

Eén element van ons educatief project benoem ik graag nog apart: de kans op onderwijs en educatie voor de meisjes van deze Masai-gemeenschap. Meisjes krijgen traditioneel veel minder kansen dan jongens. De  school geeft hen de kans om zich te ontwikkelen en aan een toekomst te werken die verder reikt dan het nomadenbestaan: een geschoold meisje zal op latere leeftijd trouwen, minder kinderen krijgen en meer verdienen om in haar gezin te investeren.

Meer weten over de vzw?

Met dank aan alle sponsors

Duikclub Neptunus Mechelen, Schoenen Carmi Zemst, Verlinden Textiel Mechelen, Ontwikkelingshulp VZW De Brug, Rotaryclub Mechelen Opsinjoor, Soroptimisten Mechelen, Academie Schoten, Scholengemeenschap Mechelen: De Vlieger, Vrije Basisschool De Ark in Battel, De Parel, Sint-Maartenschool, Coloma, Coloma-Bos, Scheppersinstituut, Bim-Sem, Ursulinen OLVWaver, Viio in Tongeren, Vrije basisschool De HAM in Mechelen, school De Luchtballon, Chiro XL Mechelen, schoenwinkel De Winter Lier, School Ter Ham in Steenokkerzeel.

 En alle anderen die ons financieel steunen en gesteund hebben.